Med

Med je velice cenná potravina, která by neměla chybět v naší stravě. Má pro člověka hodnoty, které jinými potravinami nelze nahradit.

Který med je nejkvalitnější?

Květové medy mají většinou světlejší barvu. Jsou snadno stravitelné díky vyššímu obsahu glukózy (hroznového cukru) a fruktózy (ovocného cukru), vhodné jako vysoce hodnotný doplněk výživy dětí, rekonvalescentů, sportovců aj. Obsahují pylová zrna rostlin, na kterých včely sbírají nektar a obohacují tím med o významné látky přírodního charakteru s povzbuzujícími účinky (rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky)

Lesní medy jsou zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. V porovnání s medy květovými obsahují větší množství minerálních látek a stopových prvků.

Znamená krystalizace medu jeho nižší kvalitu?

Určitě ne ! Krystalizace je přirozená vlastnost květových i lesních medů. Zkrystalovaný med si uchovává všechny cenné látky a vlastnosti.

Může se zkrystalizovaný med rozehřívat?

Krystalovaný med v otevřené sklenici je možné zahřívat ve vodní lázni opatrně do 45 stupňů Celsia. Pozor na přehřátí medu nad 50 stupňů Celsia, tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu medu.

Jak med uskladňovat?

Vysoký obsah cukrů v medu má samokonzervační účinky. I přesto je nutné dodržovat určitá pravidla skladování. Med skladujeme výhradně v uzavřeném obalu ( sklo, keramika aj. ) v suché tmavé místnosti, při teplotě kolem 15 stupňů Celsia a relativní vzdušné vlhkosti 60%. Negativně působí přímé sluneční paprsky.

Pastovaný med

Medová pomazánka - pastovaný med je včelí květový med. Přirozenou vlastností květových medů je, že brzo po vytočení z plástů krystalizují. Zkrystalovaný med je nutné rozehřívat a tím většinou při přehřátí dochází k jeho znehodnocení. Aby se odstranilo rozehřívání medů, provádí se pomalým mícháním medu jeho pastování. Pastovaný med již nemění svoji konzistenci i při dlouhodobém skladování – netuhne. V takto pastovaném medu zůstávají neporušeny enzymy, minerální látky a vitamíny. Pastovaný med je ideální pomazánkou na chléb a pečivo, zvláště pro děti, neboť zůstává již stále vláčný a nestéká. Obsahuje aroma kvetoucích rostlin a pylová zrna z květů. 

Pastovaný med neobsahuje žádné konzervační látky!!