Propolis

Při používání a užívání výrobků z propolisu a jiných včelích produktů nejsou vyloučeny alergie a přecitlivělost. Před každým prvním použitím výrobku ze včelích produktů doporučujeme udělat test na případnou alergii. Potřete pokožku na zápěstí a pokud se po několika hodinách neobjeví pozitivní reakce (silné zčervenání nebo svědění), můžete využívat výrobky ze včelích produktů.

Propolis je směs pryskyřice, éterických olejů a pylu, kterou včely zpracovávají a ukládají ji do úlu. V lidovém lékařství se používá od pradávna. Propolis má protizánětlivé a bolesti zmírňující účinky, ničí bakterie a viry. Pokud se výrobky z propolisu rozhodnete používat, po dlouhodobějším používání udělejte po 14dnech asi týdení přestávku.

Pyl

Pyl je právě tak cenným přírodním produktem jako med. Zatím co med dodává včelstvu cukr hroznový, ovocný, příměsy enzimů a minerálních látek, pyl poskytuje dostatek bílkovin, tukových látek, vitamíny a minerální látky. Bez pylu nemohou včely žít. Právě tak je užitečný i pro člověka.

Pyl obsahuje velké množství bílkovin, asi 12% železa, stejné množství vápníku a fosforu. Tyto minerály jsou potřebné při předcházení chudokrevnosti, na stavbu kostí, zubů a nervů. Dále obsahuje draslík, hořčík, chlor,měď, kobalt, křemík, sodík. Tuky, kterých obsahuje asi 14%, jsou většinou nenasycené mastné kyseliny, snižující obsah cholesterolu v krvi. Pyl obsahuje všechny aminokyseliny, které člověk potřebuje k budování tělesné hmoty. Také obsahuje důležité vitamíny skupiny B, H, F.

V určitém množství je obsažen i vitamín C. Karotenu je v pylu 20x více než v mrkvi. Pyly různých stromů mají různou barvu a také různé příznivé účinky na lidské orgány.

Čerstvý pyl můžeme skladovat doma až 1 rok v mrazničce, nebo ho namíchat do medu 2:1. Jinak je choulostivý na skladování, snadno vlhne a plesniví. Užívání pylu vyvolává u dospělého člověka rychlou obnovu životních sil, posiluje imunitní systém a pomáhá při zrakových obtížích.

Mateří kašička

Mateří kašička je včelím produktem. Včely ji vytvářejí ve svých hltanových žlázách a používají ji pro krmení včelí matky a v malém množství pro krmení včelího plodu.

Mateří kašička obsahuje minerální látky, puríny, pyrimidíny, bílkoviny, aminokyseliny, enzymy, hormony, vitamíny a jiné biologicky účinné látky. Pro potřeby člověka se mateří kašička konzervuje lyofilizací – zmrazením. Lyofilizace je nejšetrnější způsob konzervace, při němž zůstává zachováno maximální množství účinných látek. Užívání mateří kašičky by mělo být vždy podle návodu výrobce. Do spotřebitelské sítě se dodává v ampulích nebo zamíchaná do medu jako potravinový doplněk.

Užívání mateří kašičky je vhodné při poškození centrálního nervového systému, po mozkových cévních příhodách, projevech nedostatečného prokrvení mozku.Též se osvědčuje u depresí, celkově posiluje organismus a imunitní systém.

Dětem do 3 let, těhotným ženám a lidem s nádorovým onemocněním se výrobky s mateří kašičkou nedoporučují.

Včelí vosk

Včelí vosk je ryze včelí produkt, ze kterého včely staví plásty, do kterých ukládají med, pyl a vychovávají v nich další včelí generace. Včelí vosk tvoří včela ve formě malých šupinek, které dále zpracovává při stavbě včelího díla. Včelí vosk získaný z panenského díla se dá dále použít pro kosmetické účely. Vosk lze použít i pro výrobu různých politur a konzervačních nátěrů dřeva a kovových předmětů.